Συμβουλές για τις πρώτες μέρες του σκύλου στο σπίτι
Μετά την υιοθεσία, μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ή και μήνες, ώστε εσείς και ο σκύλος σας να προσαρμοστείτε πλήρως στην κοινή ζωή σας, και να δημιουργήσετε σχέση εμπιστοσύνης, κατανόησης και σεβασμού. Να έχετε υπομονή.
Ο σκύλος που υιοθετήσατε μπορεί να έχει αλλάξει προηγουμένως αρκετά περιβάλλοντα ή καταφύγια πριν έρθει σε εσάς.
Παρέχοντας του σταθερή και ήρεμη καθοδήγηση, θα αποβάλλει το στρες και θα αφομοιώσει αυτά που του μαθαίνετε.
Θυμηθείτε ότι υπήρχε λόγος που διαλέξατε αυτόν τον σκύλο, και αυτός εσάς!
Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βγάλετε στην επιφάνεια τα καλύτερα στοιχεία του σκύλου σας.
1. Πρώτη μέρα στο σπίτι
Είναι σημαντικό, η πρώτη μέρα στο σπίτι, να είναι μια ήρεμη και ευχάριστη εμπειρία για τον σκύλο, ώστε να τον βοηθήσετε να προσαρμοστεί. Πολλά ζωάκια έχουν υποστεί στρες, είτε γιατί εγκαταλείφθηκαν πρόσφατα, είτε γιατί έζησαν αρκετό καιρό σε καταφύγιο.
Το ζώο χρειάζεται ηρεμία, ειδικά τις πρώτες ημέρες, για να αποβάλλει το στρες και να ξεκουραστεί.
Περιορίστε τις επισκέψεις τις πρώτες ημέρες στις απολύτως απαραίτητες, και δώστε στο ζωάκι τον χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του.
2. Βοηθήστε τον σκύλο να είναι χαλαρός όταν λείπετε
Τα υιοθετημένα σκυλιά συχνά δένονται γρήγορα με τους νέους κηδεμόνες, και στην αρχή της συμβίωσης, ο αποχωρισμός από εσάς μπορεί να είναι στρεσογόνος και για τους δυο σας. Βοηθήστε τον σκύλο σας να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση να είναι σπίτι μόνος κάνοντας τα παρακάτω:
- Βγαίνετε από το σπίτι συχνά για λίγη ώρα. Μόλις ο σκύλος νιώσει άνετα με τις απουσίες μικρής διάρκειας, παρατείνετε τη διάρκεια της απουσίας σας.
- Αγνοήστε τον σκύλο κατά την έξοδο ή είσοδο σας, σαν να μην συμβαίνει κάτι σημαντικό!
- Ανοίξτε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο πριν ξεκινήσετε να ετοιμάζεστε για να φύγετε, για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ηρεμήσει όσο λείπετε.
- Βοηθάει να αφήσει κανείς στο ζώο ένα ρούχο με τη μυρωδιά του, τις ώρες που λείπει.
- Μείνετε οι ίδιοι χαλαροί και ήρεμοι. Όσο πιο στρεσαρισμένοι είστε εσείς, τόσο το άγχος που βιώνει ο σκύλος σας θα αυξάνεται.
- Δώστε στον σκύλο ένα ασφαλές μασώμενο παιχνίδι με λιχουδιές πριν αποχωρήστε.
Ένας σκύλος με σοβαρό άγχος αποχωρισμού μπορεί να καταστρέφει πράγματα, να γαυγίζει ασταμάτητα, να ξύνει πόρτες ή παράθυρα, ακόμα και να τραυματιστεί πάνω στον πανικό του! Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για να βρείτε τρόπους να νιώσει ο σκύλος σας πιο άνετα όταν είναι μόνος σπίτι.
3.Καθιερώστε κανόνες και συνήθειες
Εάν ο σκύλος συμβιώνει με περισσότερα από ένα άτομο, είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κανόνες και συνήθειες να ακολουθούνται σταθερά από όλα τα μέλη.
Όσο πιο συνεπής είστε σε αυτά που «ζητάτε» στον σκύλο να κάνει, τόσο πιο εύκολα θα αντιληφθεί αυτό που ζητάνε.
Η έλλειψη συγκεκριμένων συνηθειών, το να φωνάζετε στον σκύλο όταν κάνει κάτι «κακό» θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνετε τον σκύλο αγχώδη και να αντιμετωπίσετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Δείτε παρακάτω κάποιους κανόνες και συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε:
- Ταΐζετε τον σκύλο ποιοτική τροφή σε σταθερό ωράριο, σε ήσυχο μέρος του σπιτιού
- Βγάλτε βόλτα τον σκύλο τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Σκύλοι πιο υψηλής ενέργειας πιθανόν να χρειάζονται και εκτόνωση χωρίς λουρί σε προστατευμένο χώρο.
- Χρησιμοποιήστε λιχουδιές ως επιβράβευση για επιθυμητές συμπεριφορές ή ως μέσο εκπαίδευσης. Μην ταΐζετε τον σκύλο από το τραπέζι ή όταν γκρινιάζει ή σας γαυγίζει.
- Μάθετε στον σκύλο σας ότι πρέπει να ζητάει πράγματα περιμένοντας απλά ευγενικά και όχι απαιτώντας τα γαυγίζοντας. Πριν δώσετε κάποια λιχουδιά, περιμένετε να ηρεμήσει. Αν γαυγίζει ή πηδάει πάνω σας, απλά αγνοήστε τον και γυρίστε από την άλλη.
4. Επιβραβεύστε τις καλές συμπεριφορές
Βρείτε τι ευχαριστεί τον σκύλο σας, και χρησιμοποιήστε το για να παρακινήσετε τον σκύλο να επαναλάβει καλές συμπεριφορές!
Πολλοί κηδεμόνες σκύλων δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα «λάθη» που κάνουν οι σκύλοι, παρά επιβραβεύουν τις καλές συμπεριφορές. Όμως εάν οι μόνες συμπεριφορές που «επιβραβεύετε» ουσιαστικά με την προσοχή σας είναι οι συμπεριφορές που δεν θέλετε (ακόμα και οι φωνές, είναι ένα είδος προσοχής), τότε αυτές θα είναι οι συμπεριφορές που ο σκύλος σας θα επαναλάβει.
Προτιμήστε να δίνετε σημασία και να επιβραβεύετε τον σκύλο για τις καλές συμπεριφορές που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσατε δεδομένες, όπως το να κάθεται ήρεμος, να παίζει ήσυχα, να παίζει με τα δικά του παιχνίδια, να φέρεται φιλικά σε άλλους σκύλους και ανθρώπους ή να περπατάει χωρίς να τραβάει στο λουρί. Με την επιβράβευσή σας, θα έχει κίνητρο να συνεχίσει να κάνει τα πράγματα που σας αρέσουν!
5. Φροντίστε ώστε ο σκύλος σας να κάνει «σωστές» επιλογές
Οι σκύλοι αποκτούν νέες συνήθειες (καλές αλλά και κακές!) γρήγορα. Κατά συνέπεια, επιπλέον διαχείρισή τους είναι απαραίτητη. Κάθε φορά που ο σκύλος σας αποκτά μια ευκαιρία να επιδείξει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, είναι πιο πιθανό να την επαναλάβει ξανά. Βρείτε τι είναι αυτό που προκαλεί την συμπεριφορά και προλάβετέ το πριν συμβεί.
6. Γνωρίζοντας τον νέο σκύλο στα παιδιά ή άλλα κατοικίδιά σας
Σε περίπτωση ύπαρξης άλλων κατοικίδιων, όταν τους γνωρίσετε τον νέο σκύλο, επιβλέπετε συνεχώς και αφήστε τους χρόνο να αποδεχτούν ο ένας τον άλλο, οι φιλίες μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να αναπτυχθούν.
Στην αρχή, μπορεί να χρειαστεί να βάλετε διαχωριστικά ή να τα κρατάτε σε ξεχωριστά δωμάτια όταν δεν μπορεί να τα επιβλέπετε.
Είναι εξίσου σημαντικό να μάθετε στα παιδιά σας και τον σκύλο σας πως πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά απέναντι στον άλλον.
Τα μικρά παιδιά απαιτούν επίβλεψη όταν είναι μαζί με τον σκύλο, καθώς κάποιοι σκύλοι μπορεί να δυσφορούν ή να φοβούνται πιο εύκολα. Μάθετε στα παιδιά σας να σέβονται τα όρια των σκύλων και να τους φέρονται με σεβασμό.
Ζητήστε στα παιδιά να μην:
- Ενοχλούν τον σκύλο όταν τρώει ή κοιμάται
- Πλησιάζουν το μπολ φαγητού και τα παιχνίδια του σκύλου
- Πειράζουν, κυνηγούν ή φωνάζουν στον σκύλο
- Τραβούν τα αυτιά ή την ουρά
- Παίρνουν φαγητό από τον σκύλο
- Τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο κοντά στον σκύλο, εάν ο σκύλος αντιδρά σε αυτά τα ερεθίσματα